Polspen

Polskie Towarzystwo Żywienia
Pozajelitowego, Dojelitowego
i metabolizmu

  • Strona Główna
  • O Towarzystwie
    • O nas
    • Władze PTŻPDiM
    • Statut PTŻPDiM
    • Aktualności
      • Poznań 16.05.2019 - Polska szkoła Żywienia i Metabolizmu Moduł I - rozpoczynamy kolejny cykl!
      • V Sympozjum Terapia Żywieniowa w Onkologii - Bydgoszcz, 8 lutego 2019
      • 41st ESPEN Congress
      • ESPEN Course on Clinical Nutrition and Metabolism 2019
      • Nutrition Day 2019
    • Informacje bieżące
      • Informacje bieżące - 19 Lutego 2019
      • Informacje bieżące - 2 Maja 2019
      • Informacje bieżące - 10 Stycznia 2019
      • Informacje bieżące - 17 Grudnia 2018
      • Informacje bieżące - 26 Listopada 2018
    • Multimedia
      • Polskie Radio - Odżywiony jak polski pacjent
      • Polskie Radio PR 1 - O walce z niedożywieniem
      • Walka z niedożywieniem
      • Polskie Radio PR1 - Audycja pt. Zagłodzić chorego
    • Przegląd prasy
      • Raka nie można zagłodzić!
      • Sukces Towarzystwa Estońskiego - pierwszy pacjent pozajelitowy w domu!
      • Odzew na LIST OTWARTY
      • Śmierć sześciolatka spowodowana wyniszczeniem
      • Doniesienia prasowe z ostatnich dni dotyczące problematyki niedożywienia i żywienia w szpitalach
  • Nasza działalność
    • Dla Lekarzy i Menedżerów
    • Jak ocenić stan odżywienia pacjentów w szpitalu
    • Walka z niedożywieniem
    • Preparaty i sprzęt do żywienia
    • Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
    • Publikacje
      • Podstawy Leczenia Żywieniowego
      • Postępy żywienia Klinicznego
      • Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
      • "Podstawy Żywienia Klinicznego" Edycja Czwarta
      • Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
    • Kursy
      • Kurs LLL
    • Zjazdy POLSPEN
      • XXII Zjazd (29-30 maja 2020)
      • XXI Zjazd (13-15 czerwca 2019)
      • XX Zjazd (14-16 czerwca 2018)
    • Konferencje
      • VI Konferencja naukowo-szkoleniowa - Leczenie żywieniowe osób starszych i chorych przewlekle Gdynia 12.04.2014
      • Gdynia 05.04.2019 - Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Żywienie kliniczne w praktyce
  • Dla Pacjentów
    • Żywienie pozajelitowe
    • Żywienie enteralne
    • Po co leczenie żywieniowe?
    • Kaniule i cewniki
    • Co to jest port?
    • Co to jest PEG?
    • Kontrola stanu Pacjenta
  • Sekcje
    • Sekcja Onkologii
    • Sekcja Dietetyki Medycznej
    • Sekcja Żywienia Domowego
    • Sekcja Paliatywna
  • Edukacja
    • POROZMAWIAJMY O ŻYWIENIU - "POLSPEN Talk"
    • Akademia Leczenia Żywieniowego
    • Szkoła Żywienia
    • Materiały edukacyjne
    • Szkolenia w ramach programu Leczenie przez Żywienie
  • Kontakt
    • Dane kotaktowe
    • Członkostwo
  • Strona Główna
  • O Towarzystwie
    • O nas
    • Władze PTŻPDiM
    • Aktualności
    • Informacje bieżące
    • Multimedia
    • Przegląd prasy
    • Statut PTŻPDiM
  • Nasza działalność
    • Publikacje
    • Kursy
    • Dla Lekarzy i Menedżerów
    • Zjazdy POLSPEN
    • Konferencje
    • Jak ocenić stan odżywienia pacjentów w szpitalu
    • Walka z niedożywieniem
    • Preparaty i sprzęt do żywienia
    • Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
  • Dla Pacjentów
    • Żywienie pozajelitowe
    • Żywienie enteralne
    • Po co leczenie żywieniowe?
    • Kaniule i cewniki
    • Co to jest port?
    • Co to jest PEG?
    • Kontrola stanu Pacjenta
  • Sekcje
    • Sekcja Onkologii
    • Sekcja Dietetyki Medycznej
    • Sekcja Żywienia Domowego
    • Sekcja Paliatywna
  • Edukacja
    • POROZMAWIAJMY O ŻYWIENIU - "POLSPEN Talk"
    • Akademia Leczenia Żywieniowego
    • Szkoła Żywienia
    • Materiały edukacyjne
    • Szkolenia w ramach programu Leczenie przez Żywienie
  • Kontakt
    • Dane kotaktowe
    • Członkostwo
  • Strona Główna
  • Nasza działalność
  • Walka z niedożywieniem
  • Publikacje
    • Podstawy Leczenia Żywieniowego
    • Postępy żywienia Klinicznego
    • Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów
    • "Podstawy Żywienia Klinicznego" Edycja Czwarta
    • Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego
    • Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support
    • Produkty lecznicze których nie należy kruszyć/dzielić
    • Fakty i Mity żywienia w Onkologii
    • Farmaceutyczne Standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego
    • Standardy PTŻPiD
  • Kursy
    • Kurs LLL
    • Kursy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego w Warunkach Domowych
    • Kursy dla Zespołów Żywieniowych
    • Pozostałe
  • Dla Lekarzy i Menedżerów
    • Kontraktowanie procedur żywieniowych
    • Leczenie żywieniowe w szpitalu
    • Leczenie ambulatoryjne
    • Świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze w ramach opieki długoterminowej
    • Opieka paliatywna i hospicyjna
  • Zjazdy POLSPEN
    • XXII Zjazd (29-30 maja 2020)
    • XXI Zjazd (13-15 czerwca 2019)
    • XX Zjazd (14-16 czerwca 2018)
  • Konferencje
    • VI Konferencja naukowo-szkoleniowa - Leczenie żywieniowe osób starszych i chorych przewlekle Gdynia 12.04.2014
    • Gdynia 05.04.2019 - Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Żywienie kliniczne w praktyce
  • Jak ocenić stan odżywienia pacjentów w szpitalu
  • Walka z niedożywieniem
  • Preparaty i sprzęt do żywienia
  • Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego

Walka z niedożywieniem

Zaburzenia stanu odżywienia, takie jak niedożywienie i otyłość, są narastającym problemem społecznym. Częstość występowania niedożywienia w Polsce nie zmienia się od kilkunastu lat – w dalszym ciągu, jak wykazały badania prowadzone na przykład w ramach Nutrition Day, ponad 30% jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, a u dalszych 20-30% niedożywienie pogłębia się podczas pobytu w szpitalu. Wzrasta również niestety częstość występowania otyłości – dotyczy ona ponad 60% Polaków i 50% Polek. Stanowi ona szczególnie niebezpieczny problem, gdyż w jej przypadku bardzo rzadko myśli się o zaburzeniach żywieniowych, często nawet uważa się pacjentów otyłych za niezagrożonych zaburzeniami żywieniowymi.

Generalnie, ponad 70% obywateli Polski cierpi na zaburzenia stanu odżywienia. Z tego powodu prawidłowe wykrywanie niedożywienia oraz leczenie żywieniowe odgrywa podstawową rolę w opiece medycznej, a jego prawidłowe prowadzenie pozwala na poprawę wyników leczenia i znaczną redukcję kosztów opieki zdrowotnej. Na przestrzeni ostatnich lat Polska może pochwalić się znaczącymi osiągnięciami w dziedzinie leczenia żywieniowego. W naszym kraju stosujemy już większość dostępnych technik leczenia żywieniowego (dojelitowego i pozajelitowego), w dodatku pacjenci korzystają z nich bezpłatnie w ramach ubezpieczenia. Co ważne, możemy się pochwalić wyjątkowymi korzystnymi, nawet w skali światowej, wynikami leczenia przy użyciu tych metod.

W dalszym ciągu musimy jednak wspólnie walczyć o poprawę stanu odżywienia naszych pacjentów. Materiały zaprezentowane na tej stronie służą skutecznej walce.

Partnerzy

Copyright © 2010-2020 PTŻPDiM

|Polityka prywatności
Kontakt|Created by BM Production